Murarégió Turisztikai Portál
 

Bakancsos turizmus
Dél-Dunántúl kétségkívül legjelentősebb bakancsos túraútvonala a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kék Túra, melynek nyomvonala Dél-Zalát is érinti. E túraútvonal története 1989-ig nyúlik vissza, amikor Rockenbauer Pál – a legendás televíziós – és csapata a „Még egymillió lépés…”című filmsorozat forgatásakor bejárta a vidéket, melynek eredményeképpen kijelölésre került a Dél-dunántúli Kék Túra végleges nyomvonala. Rockenbauer személye elválaszthatatlan a Dél-dunántúli Kék Túrától; nevét az iránta való tiszteletből kapta.

Nemzetközi jelentőségű túraútvonalról van szó, mivel Bajánsenye-Szekszárd közötti szakasza 1995-től bekerült az Európai Hosszútávú Vándorutak hálózatába, az E7 Vándorút magyarországi részeként. Dél-Zalában már mint nemzetközi vándorút kanyarog a túra.

„A vizek hátán, dombok ölén, bunkerek mélyén” című projekt egyik fő célkitűzése az volt, hogy látványelemekkel és információkkal gazdagítsa a túra dél-zalai szakaszát. Ennek okán kilátók épültek Lasztonyán, Lispeszentadorjánban, Bázakerettyén és Kistolmácson, azokon a pontokon, ahonnan leginkább megcsodálható a zalai táj szépsége, az erdők és szőlőhegyek birodalma. E kilátók 4 szintesek, fa szerkezetűek és mintegy 12 méterre magasodnak. Típusterv alapján készültek, ezért mindenhol ugyan az a forma tekint le ránk, azonban a látvány ami innen elénk tárul, természetesen mindenütt egyedi! Érdemes hát bejárni valamennyit!

A Tolmácsi-hegyen, a Kék Túráról a kilátó felé kitérve találhatjuk meg azt a szépen felújított présházat, mely információs pontként funkcionál. Feladata, hogy bemutassa a szőlőhegyet, őrizze az itteni hagyományokat, rendezvényeknek és turisztikai eseményeknek adjon otthont és nem utolsó sorban az, hogy emléket állítson Rockenbauer Pálnak és televíziós csapatának.

A Kék Túra által érintett településeken szabadidőparkok is létesültek, melyek a kisgyermekes családok igényeihez igazodva lényegében erdei játszóterekként funkcionálnak. Az itt található kis esőbeállók és padok a túrázók számára is menedéket, pihenési lehetőséget biztosítanak. A kék Túra mellett két ilyen szabadidőpark épült: az egyik Lispeszentadorjánban, ahol szalonnasütő is megtalálható a hajdani, használaton kívüli sportpálya helyén kialakított parkban; a másik pedig Bázakerettyén, mely közvetlenül az erdei kisvasút pályája mellett található, a helyi óvoda szomszédságában.

Valkonyán, a Rockenbauer Pál Turistaház udvarán a projekt keretében szalonnasütő épült. Innen a Dél-dunántúli Kék Túra Nagykanizsa felé veszi az irányt, és kilép térségünkből.

A vidék másik jelentős túraútvonala az "Olajos Körút - Papp Simon útján". Nevét Dr. Papp Simon geológusról kapta, aki a magyar szénhidrogén-bányászat egyik legkiválóbb alakja volt. 1937-ben az ő irányítása mellett tárták fel hazánk első kőolajmezőjét Budafapuszta és Lispe határában. Ezek az események a vidék életét teljesen átformálták, hiszen a kőolajbányászat egy szempillantás alatt elsöpörte azt a mély szegénységet, melyben a helyiek évszázadokon át éltek. Ez az oka annak, hogy Dél-Zalában dr. Papp Simon és az olajipar hőskorának itt dolgozó munkásainak neve oly becses még ma is!

A kőolajbányászat átformálta az itt élők életét, de a táj szépségét nem csorbította számottevően, sőt új értékekkel gazdagította azt. Az erdők között megbúvó himbák (villanymotoros mélyszivattyúk) komótos bólogatása ma már ugyanúgy hozzátartozik a dél-zalai táj képéhez,mint a százados tölgy és bükkfák alkotta erdők, vagy a dombtetőket koszorúzó szőlőhegyek.

Ez a túra a hajdani zalai olajvidék legszebb részeit tárja föl a természet szerelmesei számára, mintegy 89 km hosszúságban. Erdőkön, mezőkön, réteken, szőlőhegyeken át vezet a piros jelzés, miközben feltárulnak előttünk a táj természeti és ipartörténeti kincsei, értékei. Megcsodálhatjuk a Budafapusztai Arborétumot, Vétyem messze földön híres ősbükkösét, megmártózhatunk a bázakerettyei termálfürdő vizében, letekinthetünk a Maróci-szőlőhegyről a völgyben megbúvó meseszép kis falucskára, vagy gyönyörködhetünk a Mároki kápolnában, a Lovászi-hegyről szemünk elé táruló kilátásban… ezernyi, apró csoda vár ránk, melyek együttesen felejthetetlen élményt nyújtanak!

„A vizek hátán, dombok ölén, bunkerek mélyén” projekt révén a piros túra mentén, vagy annak közvetlen szomszédságában új kilátók épültek. Szécsiszigeten a helyi szőlőhegyen magasodik ez az építmény; ott, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a műemlékekben gazdag falura és a Kerka-völgyére. A tormaföldei Szent János hegy kilátójából már a horvátországi Muraköz és a szlovéniai Muravidék panorámájában is gyönyörködhetünk, akárcsak a Vörcsöki hegyen (Csörnyeföld) magasodóból.

    E túra mentén Vörcsökön – a kilátó tőszomszédságában – és Tormaföldén információs pont létesült két régi pince felújításával. Ezek a présházak - a kistolmácsihoz hasonlóan - azt a célt szolgálják, hogy információkkal lássák el a túrázókat és, hogy előre egyeztetett időpontokban különféle rendezvények, események helyszínéül szolgáljanak.

Az Olajos körút menti településeken – Bázakerettyén, Marócban, Tormaföldén, Szécsiszigetben és Iklódbördőcén – is létesültek szabadidőparkok, illetve szalonnasütő helyek. Tormaföldén tanösvény kijelölésére is sor került.
 
Adatvédelem | Impresszum | Jogi nyilatkozat