Látnivalók
Murarégió Turisztikai Portál
 

Budafapusztai Arborétum


Bázakerettyétől mintegy 2 km-re található a meghitt zalai dombok között, gyönyörű göcseji bükktájba illeszkedve a Budafapusztai Arborétum (Budafai Arborétum). A Zalai Erdő és Fafeldolgozó Gazdaság 1959-ben létesítette a 46 hektáros arborétumot. Az 1926-ban épített vadászház, ami a Zichy család tulajdonát képezte, és a köré telepített park képezi az Arborétum magvát. Több mint 200 fajta többnyire védett növénnyel, fenyővel, lomb- és cserjefajtával büszkélkedhet. A fafajok Észak-Amerikából, Ázsiából és Észak-Európából származnak.

A leglátványosabbak talán a jegenye-, mamut- és a mocsári fenyők, valamint a május elején nyíló azáleák. Az árnyas sétautakon barangolva forrás táplálta kis völgyzárógátas tavat találnak az ide látogatók. Kiépített, szép pihenőhelyek alkalmat biztosítanak az erdei falatozáshoz, szalonnasütéshez. A Budafai Arborétum - nagy tájesztétikai értéke és látványossága mellett - erdészeti kutatási és oktatási célokat is szolgál. Fejlődéstani vizsgálatokat végeznek, melyek segítségével kiválasztják a zalai erdőtelepítésekhez legalkalmasabb fenyőfajtákat.
 

Kistolmácsi tó

Kistolmács a Letenyét és Bázakerettyét összekötő útvonalon található. A festői szépségű takaros falucska sokat csinosodott az elmúlt években. Épült néhány új lakás, a hetvenes években elvándorolt fiatalok helyett új családok költöztek a faluba. Az olajkutatás során egy szeizmikus robbantáskor bővizű forrás tört fel a földből. E forrás adta az ötletet a közjóléti tó kialakítására. A tavat Letenye és Kistolmács települések összefogásával, vízügyi szakemberek támogatásával az Erdőgazdaság építette.

A tó kedvelt kirándulóhely. Fürdőzők, kempingezők, turisták és a tilalmi időt kivéve horgászok népesítik be partját. Nyári időszakban szabadstrand üzemel.

A községet érinti a Budafai Arborétumtól Nagykanizsára vezető kéktúra-útvonal. A kistolmácsi végállomásra sok turista érkezik a csömödéri erdei kisvasúton. A strand területén a Letenyei Fafaragó tábor művészeinek alkotásai kerültek felállításra.
 

Turistaútvonalak

A Bakancsos turizmus rendkívül jó adottságokkal rendelkezik a térségben. A táj változatos, látnivalókban bővelkedő, természeti értékekben gazdag.

A térségen is keresztül halad az Országos Kék Túra részét képező "Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kék-túra" útvonala. Az út kitűzése "Rockenbauer Pál Emlékút Zalában" elnevezéssel 1988-ban történt. Az első emléktúrát 1989-ben a Zala Megyei Természetbarát Bizottság szervezte. 1990 óta minden év első hétvégéjén kerül megrendezésre e hagyományőrző bakancsos túra. Ezzel állítva emléket az Országos Kék Túra mintegy 1100 km-es útvonalát bemutató "Másfélmillió lépés Magyarországon" című filmsorozat, valamint Dél-Dunántúlt megismertető "És még egymillió lépés" című sorozat megalkotójának, a Magyar Televízió egyik alapítójának.

Az turistaútvonal több, a zalai dombok között megbújó falvakat, településeket is érint. Így páldául Valkonyát (itt található a Rockenbauer Pál Turistaház), Borsfát, Kistolmácsot, Bázakerettyét, Lispeszentadorjánt és Lasztonyát.

A térség másik jelentős túraútvonala az "Olajos Körút -Papp Simon útján" nevet viseli. A 89 km hosszú túra tiszteletadás a helyi és egyben a magyar kőolajbányászat megteremtője, Papp Simon geológus, egyetemi tanár előtt. Papp Simon neve összeforrt a vidékkel: az ő irányításával indult meg 1937-ben az iparszerű szénhidrogén-bányászat, neki köszönhető a MAORT lendületes fejlődése. A túra a hajdani olajvidék ipartörténeti és természeti értékeit tárja fel Bázakerettye, Lispeszentadorján, Maróc és Kiscsehi községeket érinti.

A Dél-Zalai vidék szelíd természet, a béke és nyugalom birodalma ez a mindenkit befogadó táj, mely minden kerékpáros számára feledhetetlen élményt nyújt.

 

 

 

Adatvédelem | Impresszum | Jogi nyilatkozat