Murarégió Turisztikai Portál
 

Múzeumok, kiállítások

Hagyományok Háza - Lenti

A Hagyományok Háza 2006-ban nyitotta meg kapuit. Az épületben berendezésre került egy hetési szobabelső, bemutatásra került számos használati tárgy, s itt kaptak helyet Soós Lajos pásztorfaragó (1910-1998) művei is, aki 1985-ben a népművészet mestere kitüntető címet is elnyerte. Soós Lajos emblematikus karaktere a helyi hagyományoknak, hiszen őt tekinthetjük az utolsó nagy zalai pásztorfaragónak. Emlékét Lenti mellett hajdani otthonában, Csörnyeföldön is őrzik. Itt a könyvtárban található egy kis tárlat gyönyörű munkáiból.

„Göcsej kincsei, az erdő és a fa” - a Zalaerdő Zrt. múzeuma Lentiben

Az erdei kisvasút 2004-ben épült lenti állomásán tekinthető meg a Zalaerdő Zrt. „Göcsej kincsei, az erdő és a fa” című kiállítása. A tárlat célja a göcseji fa- és fűrészipar történetének ismertetése, bepillantás nyújtása a helyi vadgazdálkodásba, valamint az erdei kisvasút kapcsán vasúttörténeti áttekintés bemutatása.

Plánder Ferenc Helytörténeti Gyűjtemény - Nova

Nován a művelődési házban, mely hajdanában tiszttartói központ volt, kapott helyett a Plánder Ferenc Helytörténeti Gyűjtemény. A gyűjtemény névadója, Plánder Ferenc (1796-1867) esperesplébánosként szolgált egészen haláláig Nován, s innen kiindulva járta be a göcseji falvakat. Így lett a paraszti élet alapos ismerője. Néprajzi tárgyú munkái jelentős értékkel bírnak. Maga a kiállítás a „Paraszti táplálkozás a 19-20. században” címet viseli, így kiállítási anyaga is e témára fókuszál.

Tájházak - Tótszentmárton, Páka (Dömefölde)

 Tótszentmártonban, a helyi tájházban a horvát népi hagyományokat őrzik a község lakói, míg a Pákához tartozó dömeföldiben a göcseji magyar népi hagyományok bemutatására vállalkoztak.
 

"A Magyar Maginot-vonal" kiállítás - Páka (művelődési ház)

 Páka környékén nagyon jó állapotban maradtak meg az 1950-es években épített Déli Védelmi-vonal katonai létesítményei, melyeket a köznyelv bunkerként tart számon. Hogy ezekről egyáltalán tudunk, az nagy mértékben a pákai lokálpatrióták áldozatos munkájának és a Honvédelmi Minisztérium szakmai segítségének eredménye. A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum e témában összegyűjtött anyagából a pákai művelődési házban kiállítást rendezett be, melly szabadon látogatható.
 

Olajipari Múzeum - Lispeszentadorján (II. tankállomás)

1937-ben Lispeszentadorján területén (Lispe határában) fúrták hazánk első, ipari mennyiségű kőolajat termelő kútját, melynek helyét ma egy obeliszk jelzi. E neves ipartörténeti eseménynek állít emléket a II. tankállomáson a Magyar Olajipari Múzeum által berendezett kis olajipari kiállítás.

Vízimalom Múzeum - Szécsisziget

A gazdag építészeti értékekkel bíró Szécsiszigeten, a felújított vízimalomban múzeum is működik. Az itt megtekinthető kiállítás a Szapáry-Andrássy uradalmi vízimalom történetét mutatja be.
Kerka Vízimalom Múzeum

Fáma Háza - Letenye

Letenyén a Letenyéért Közéleti Egyesület működteti a város legjelentősebb gyűjteményét, az úgynevezett Fáma Házában. A felújított épület egy tradicionális letenyei porta, ahol helyet kapott a népművészet mesterének, Keszei Sándornénak  a hímzésiből álló kiállítás, egy 1960-as éveket idéző enteriőr, a gasztronómiai hagyományok életbentartása céljából egy bemutatókonyha és a korábbi gazdasági épületekben iparosok műhelye és mezőgazdasági eszközök bemutatása.
Fáma Háza
Adatvédelem | Impresszum | Jogi nyilatkozat