Murarégió Turisztikai Portál
 

Vízi turizmus

 
Zala megye DNY-i részén kanyarog hazánk egyik legsebesebb folyója, a Mura. Valódi vadvíz ez, melyet ugyan gátak közé szorított az ember, de megzabolázni mégsem tudta, így mind a mai napig szabadon változtatja medrét. Épít és rombol egyszerre, mint ahogy azt a sík vidékre érkező, ott megszelídülő folyók általában teszik. Gyönyörű meandereivel (folyókanyarulataival) itt is ott is átszeli a határt Magyarország és Horvátország között, miközben kavicspadokat, zátonyokat épít, a sodrásnak kitett oldalon pedig partfalakat mos alá. A Murát, gyöngyfüzérszerűen kísérik a hajdani folyókanyarulatok lefőződött ágai, az úgynevezett morotvatavak.

A folyót ártéri ligeterdők, üde rétek szegélyezik, melyek növény és állatvilága rendkívül gazdag, nem hiába került törvényi oltalom alá 2007-ben (Muramenti Tájvédelmi Körzet néven).
 
Muraparton...A Mura a helyi emberek életében hajdan központi szerepet játszott, hiszen vize hallal táplálta őket, ártéri erdei fával látták el az itt élőket, s a folyót kísérő nedves rétek az állattartás számára biztosítottak ideális feltételeket. A Mura hajómalmai őrölték a muraközi és a balparti szántók gabonáját, kompok, révek működtek rajta melyek összekötötték a két part horvát és magyar népét. A muraparti homokfövenyek a Csallóköz és a Szigetköz mellett a Kárpát-medence második legjelentősebb folyami aranykincsét rejtik, így nem csoda, hogy az aranymosásból még az elmúlt században is nagyon sokan éltek. 
 
Ma már a folyó elsősorban természeti és turisztikai értékkel bír, s csak néhány újkori kincsvadász vizslatja arany után a partokat. Az osztrák és a szlovén folyószakaszon a vízi turizmus komoly hagyományokkal büszkélkedhet, itt már jó ideje rendelkezésre állnak ennek háKerkattér-infrastrukturális feltételei is. Csónakházak, szépen kiépített kikötők sorakoznak a parton, s képzett túravezetők állnak a turisták rendelkezésére.

A Kerka folyócska a Mura legjelentősebb magyarországi mellékvize. Környezete természeti értékekben legalább annyira gazdag, mint a Muráé. Alsó szakasza vízi túrázásra alkalmas, néhány túrának már eddig is helyszíne volt.

A „Vizek hátán, dombok ölén, bunkerek mélyén” című projekt keretén belül a Mura és a Kerka mentén 7 db kikötő épült, annak érdekében, hogy megkönnyítsék a csónakok vízre helyezését, illetve a kikötést. Ezek az egyszerű kikötők fából készültek azért, hogy harmonikusan illeszkedjenek környezetükhöz. A Kerka mentén Szécsiszigeten, Tormaföldén és Kerkaszentkirályon létesült kikötő, a Murán pedig Muraszemenyén, Murarátkán, Letenyén, Tótszerdahelyen, Molnáriban és Murakeresztúron.

A murai vízi túrák kiindulópontján, Kerkaszentkirályon Rafting bázis került kialakításra. Itt lehet kölcsönözni 10-12 személyes rafting csónakokat, mentőmellényeket, evezőket stb. A vízi túrákhoz a Kerkamenti Települések Szövetsége képzett túravezetőket is biztosítani tud. A bázis tisztálkodási lehetőséget is nyújt, mivel kimondottan e célra kialakított vizesblokkal is rendelkezik.

Tótszerdahelyen csónakház, Molnáriban pedig csónaktároló szolgálja ki a vízi túrázók igényeit. Tótszerdahely községben lehetőség nyílik csónakbérlésre is, és itt egy kitáblázott tanösvényt is találunk. A Mura élővilágát, a helyi környezet értékeit ez és a Molnáriban található látogatóközpont mutatja be az érdeklődők számára. Itt három nagy akváriumban csodálhatók meg a folyó jellegzetes halai. Molnáriban a helyi önkormányzat szintén foglalkozik a murai raftingozás, csónakázás engedélyeinek beszerzésével.

Projektünk révén a hozzánk látogatók már bátran vállalkozhatnak egy kerkai, murai vízi túrára, ennek legfontosabb alapjai lefektetésre kerültek. Horvátország EU-s integrációjáig, pontosabban a schengeni határ megszűntéig a Mura folyón való túrázás engedélyhez kötött. Az ehhez szükséges ügyintézésben a Kerkamenti Települések Szövetsége tud az érdeklődőknek segíteni!
 
 
Adatvédelem | Impresszum | Jogi nyilatkozat